Randi og Richardt Rolsted. Velkommen til vores side med beskrivelser af udlandsrejser,  ture i Danmark og fotos fra dem, samt Richardts Apropos.

2004 Den Sydafrikanske sjæl.


Turen var på ca. 3000 km heraf 1000 km i fly, Durban-PE.


 Johannesburg: er med 5 mill. den største by.   Pretoria adm. Hovedstad 2. mill.

 Vi fløj til Johannesburg, og vi så et par glimt af byen på vej ud af Johannesburg, derpå så vi Voortrekker monumentet, og  torvet i Pretoria med retsbygningen hvor bl.a. Nelson Mandela blev idømt livsvarigt fængsel for højforræderi.

 Der er mange tomme lejemål i Johannesburg fordi mange, private som erhvervsdrivende, flytter ud af byen

 Vortrekker monumentet med relieffer af vogne i naturlig størrelse, er rejst til minde om Trek-boernes flytning mod nord og  deres kampe mod både Zuluerne og senere englænderne. Den 16. dec. hvert år fejrer de deres sejre.

 Pilgrims rest: Her skete de første guldfund, Alex Patterson (Wheelbarrow), lejede trillebøre ud.

 Blyde Canyon 60 km lang, længst mod nord finder man The Three Rondavels (kommer fra den traditionelle runde stråtækte  hytter).  

 To floder glæde(Blyde) og sorg(Treur) støder sammen ved Potholes.


 Krüger NP:

 Vi ankom til Küger Nationalpark tidligt om morgenen. NP,en er den største nationalpark i Afrika på 21.000 km2 ca. 2/3 af  Jylland, og man er ved at sammenlægge den med NP’er i Mocambicq og Zimbabwe.  

 Man taler om The Big Five, især hvis man er jæger da de 5 er de farligste dyr at jage, og vi taler om Leopart, Bøffel,  Elefant, Næsehorn og Løve. Parken har 100.000 impalaer, 30.000 zebraer og 21.000 bøfler. Der er 147 dyrearter, 505  fuglearter og 1980 planter og træer. Amarulatræets frugter anvendes til en likør som minder om Baily


 Swaziland:

 Swaziland er det mindste land på den sydlige halvkugle. Det er halvt så stort som Danmark på 17.360 km2 og har 1,1 mio.  Indbyggere,( med en gennemsnitslevealder på 43 år,) som bl.a. ved hjælp af kulturlandsbyer forsøger at fastholde noget af  deres gamle kultur, sange og danse.

 Swaziland blev uafhængigt i 1968. Swazierne gør meget for at holde deres traditioner i hævd. Landet regeres af en konge,  Mswati 3. som både er den udøvende og dømmende magt iflg. forfatningen, Kravet om reformer er stigende. Swazi er hård  ramt af aids.


 Zulu Land:

 KwaZulu-Natal som provinsen hedder, også kaldet Afrikas have, er hjemsted for Afrikas største folkegruppe de traditionsrige  og stolte Zuluer. De har, selv om det ikke er et selvstændigt land men en provins i Syd Afrika, deres egen konge, det skyldes  en gammel aftale med englænderne.

 Der bor også godt 1. mio. Indere i provinsen.

 I Zulu-land ligger også den meget seværdig NP, HluHluwe.

 Zulu betyder himmel og Zuluerne er således himlens folk.

 Zuluerne holder også fast i deres gamle traditioner og også religion, samtidig med at nogle også er kristne, på den made  spiller de på to heste.


 Hluhluwe NP:

 Denne nationalpark byder på et væld af dyr og er, i modsætning til Krüger, mere kuperet således at landskabet i sig selv er  en stor oplevelse.

 Vi starter kl. 6 om morgenen og kommer ind i parken medens morgendisen endnu ligger tæt over landskabet, et imponerende  syn.

 Hlyhluwe er kendt for at det var her man redede det hvide næsehorn.

 Vi hørte over radioen at et næsehorn var gået til angreb på en jeep.


 Durban: 3,2 mill. 3. største by.  Port Elisabeth 1,5 mill. 5. største by med en Township.

 Vi kom til at se en Township(slumkvarter) ved Port Elisabeth i stedet for som de fleste gør, ved Pretoria, men den i Pretoria  er nu så turistpræget, at det virkelige indtryk er sløret. Vi kørte igennem byen hvor det anslås at der bor mellem 700-800.000  mennesker på et område der svarer til Århus, i fortrinsvis blik og træskure. Vi besøgte en skole, (støttet af Lions Club) og et  alderdomshjem hvor der var pigtråd rundt om området, ikke for at holde de gamle ind, nej for at holde deres børn og andre  der ville forsøge at få fat i deres penge, ude.  De får ca. 700 rand i pension og skal betale de 500 på hjemmet.

 I Townshippene, som slumkvarterene udenfor alle storbyerne kaldes, lever de sorte i stor fattigdom og nød, mange forsøger  at klare sig ved forskellige små jobs, som at vaske biler, klippe hår og hvad man eller kan finde på. På grund af den enorme  fattigdom er kriminaliteten høj.


 Addo Elefantpart:

 Som navnet fortæller, er der Elefanter i parken og det endda i store flokke.

 Addo elefantpark blev oprettet i 1931 for at rede Cap-elefanten fra udryddelse, hvilket er lykkedes. Fra de 11 der var  tilbage, er der i dag 330, og målet er 2500 når parken er udvidet.


 Wildernes med Storms River, Cango Caves , Strudsefarm og Vingård.

 Vi gik gennem Tsitsikamma nationalparks smukke natur, inden vi kom til den hængebro der forbinder de to breder på Storms  River, der hvor den løber ud i det Indiske Ocean

 Cango Caves er et betagende grottesystem som strækker sig ca. 800 m ind i bjerget.

 Der er mange uopdagede huler endnu, de tilgængelige huler er ca. 800 m. I 1970 blev Cango 2. opdaget og i 1975 opdagedes yderigere 1600 m labyrint.  

 Strudsefarmen Cango Ostrich Farm var en spændende oplevelse, og det var Vingården også.


 Cape Town: med ca. 5 mill. er den næststørst by og er Parlementsby.


 Den fantastisk smukke udsigt over det Indiske Ocean, blev kort før byen brat afbrudt af et kæmpe område hvor de fattige  sorte igen boede i blikskure, (det elendigste vi overhovedet så), på den anden side af vejen gik man og spillede golf på en  lækker golfbane.

 Taffelbjerget var en stor oplevelse, som vi måtte opleve med det samme vi kom til Cape Town, for det var ikke sikkert at det  kunne lade sig gøre dagen efter, for da ville bjerget måske ligge indhyllet i tåge. På taffelbjerget (1000m) fik vi Champagne,  en skik som rejseselskabet har.


 Kontrasterne findes overalt så medens Taffelbjerget knejser majestætisk i baggrunden, ser man i byen primitive sovesteder,  under palmerne ved rådhuset på torvet.


 Andre oplevelser ved Cape Town.


 Seal Island.

 Fra Cape Town sejlede vi ud til en lille ø, der, som navnet angiver, var fyldt med sæler.

 

 Cape Point:

 Cape Point med udsigt til Afrikas Sydvestligste hjørne, Kap det gode håb.

 Der er bygget et fyr på toppen, men med en lysstyrke svarende til 2000 lys, kunne det kun ses ca. 64 m. bort og man  måtte derfor bygge et nyt længere nede,  nærmere vandet.


 Cape Det Gode Håb.

 Vi besøgte selvfølgelig også Cape Det Gode Håb, som går for at være Syd Afrikas sydligste punkt selv om det  sydligste punkt rent faktisk ligger længere mod øst.


 Pingviner:

 De sydafrikanske Pingviner ved Boulder City.


 Vi så også på forarbejdning af Diamanter, var til vinsmagning på en Vingård, og til underholdning på Waterfront (  (havneområdet).                      Se fotos fra Sydafrika

Foto fra Syd Afrika 2004