Randi og Richardt Rolsted. Velkommen til vores side med beskrivelser af udlandsrejser,  ture i Danmark og fotos fra dem, samt Richardts Apropos.

Bornholm tur fra 23. til 29. august 2021.                   Se foto.

Fotos fra Bornholm 2021.

Mandag den 23. august.

Tog fra Hundested kl. 08,15, og havde en behagelig tur via Frederikssund over Øresundsbroen til Ystad.
Her havde vi tid til at se lidt på byen og fotografere inden vi skulle med færgen til Rønne, overfarten var behagelig, så alt var bare OK.
Vi blev hjerteligt modtaget på hotellet og havde fået samme gode værelse (nr. 150) som sidste år.

Tirsdag den 24. august.
Vi stod op et kvart i syv, efter morgenmaden fra ca. 8,15 til ni, stod dagen på besøg i Vang, via Finnedalsvejen, for at gå en tur op til det sted hvor de brød granit til Storebæltsbroen, og hvor der en jernbro som DFI har foræret stedet, som går over den kløft der er blevet hvor de brød granit, så man igen kunne gå af kyststien fra Jons kapel til Vang.

Vi gik over broen og videre af en vanskelig sti, og det blev en rigtig spændende god tur gennem det imponerende om råde, der er opstået efter granitbrydningen hvor naturen igen har kunnet overtage området. Da vi kom tilbage til Vang så vi på den kunstudstilling der var i en bygning ved P-pladsen.

Turen gik derpå tilbage, vel at mærke samme vej, dvs. over Finnedalsvejen, men hvor vi nu gjorde stop hhv. ved Slotslyngen, et meget smukt område i det klipperige og lynbeklædte terræn, og bagefter gjorde vi koldt ved ”Komyr”, også et smukt område, som dog bar præg af at mangle vand, ligesom Hammersø også gør.

Onsdag den 25.
Vi stod op til gråvejr, et kik på vejrudsigten lovede regn i en tre timer hver dag fremover, så det må vi prøve at indrette os under.
Vi kørte til Skarpeskadevej 6, for at se en have vi tidligere har besøgt, men som har fået lavet rigtig meget nyt og spændende. Vi fik købt et par søde keramik figurer til haven, som vi syntes om.
Derefter kørte vi til Rønne, både for at se hvordan vi nemmest fik parkeret, når vi skulle ind og se og hør Githa Nørby i Rønne Bio kl. 20.00.
Det blev en speciel aften, det var underholdning på en speciel måde hvor Githa gengav Jeppe Åkærs vers og læste H.C. Andersen eventyr, og Lars Hannibal spille på Guitar indimellem, hvor Githa fortalte noget om sit liv og karriere.

Torsdag den 26.
Efter morgenmaden kørte vi mod Sorthat og fandt en parkeringsplads ved Havvej, hvorfra vi kunne gå til Smaragd søen og derpå til Pyritsøen, den sidste havde vi tidligere set fra den modsatte side.
Via oplysninger på turistkontoret fik vi fundet ud af hvor Bl.a. stedet med den forstenede havbund kunne findes.

Men først var vi en tur ved Arnager strand, hvor vi så på kalk og stenlag der var 70 Mill. år gamle.
Der var også noget man kalder grønsand fra ??, et meget spændende område. Nu var det tid til frokost så vi kørte ind til røgeriet og fik lidt at spise.

Derpå gik turen til Pia Stærmose i Boderne, hvor der blev købt et par ting. På turen hjem fandt vi så stedet med den forstenede havbund, det var meget specielt at opleve forstenet havbund med bølger i, og aftryk af forstenede vandmænd fra ca. 540 Mill. år Siden.
Turen gik derpå tilbage til hotellet, efter en meget spændende dag.Fredag den 27.
Turen i dag gik først til Olsker hvor vi skulle finde et fredet stenbrud, da vi kom til stedet, kunne vi se at vi havde været der før, dengang uden at finde det, vi var også nær ved at køre forbi stedet denne gang, for skiltet kunne ikke ses fra vejen. Selve stenbruddet var som andre stenbrud, men så har vi også set et fredet stenbrud.
Næste stop var på Hovedgårdsvej mellem Nyker og Lobæk. Her så vi en gravhøj, som er betegnet som den største på Bornholm.

Tiden var nu til lidt frokost, så vi kørte til Vester Sømarkshuse, blot for at opdage at de først havde åben til aften. Så gik turen til Øster Sømarkshuse hvor vi fik noget fisk, og sad og hyggede os, inden turen gik til Snogebæk hvor vi gik en tur i det spændende miljø.

Herefter gik turen hjemover, hvor vi hyggede os resten af dagen.

Lørdag den 28.
Der var lovet regn det meste af dagen, så vi besluttede at tage på museum, og valget faldt på Kunstmuseet.
Det er som sådan et spændende museum. Udstillingen var med hovedsageligt kendte Danske kunstnere.
Jeg vil ikke påstå at jeg brød mig om ret mange af dem, men at jeg ikke forstår dem, har ikke forhindret at de er blevet kendte.

Muset som sådan er en anderledes og spændende bygning, men jeg tror ikke at handicappede og dårligt gående, vil syntes særligt meget om at komme der, dertil er en indretning i tre etager for strabadserende, og der findes kun én elevator.  

Uanset ovenstående kritik, syntes jeg det var interessant at opleve.

Vi kørte derefter til Melstedgård Landbrugsmuseum. Selv om vi har set at landbrugsmuseum før, var det alligevel interessant, fordi der jo var om bornholmske metoder og skikke i den fortælling vi fik ved rundvisningen.

Søndag den 29.
Sidste dag på Bornholm i denne omgang. Der var lovet tørvejr og nogen sol, med det så vi ikke meget til, der var tågedis og snuskvejr hele dagen. Alligevel fik vi gennemført hvad vi havde talt om, nemlig at se nærmere på to sprækkedale, hhv. ved Sandkås og Bølshavn.

Den første var noget undselig men hyggelig, medens den ved Bølshavn var ret imponerende.
Frokosten spiste vi i Svaneke Bryghus. På hjemturen kørte vi over Østermarie for ikke at komme i karambolage med de mange cykelryttere det netop den dag kørte Bornholm rundt.