Randi og Richardt Rolsted. Velkommen til vores side med beskrivelser af udlandsrejser,  ture i Danmark og fotos fra dem, samt Richardts Apropos.

Sorø tur 11–13. august 2014.                           


Tadre mølle, Sorø Akademihave og klosterkirke, Tystrup sø, Zen-garden og Selsø slotPå vejen til Sorø hvor vi havde bestilt en miniferie - 2 overnatninger – på Hotel Postgår­den, kørte vi til Tadre Mølle, som er den sidste af tretten vandmøller der er tilbage i Elverdamsdalen, og som vel at mærke stadig virker.

Der var desværre ikke åbent – kun lørdag søndage – men en masse mennesker der arbej­de­de frivilligt med at holde stedet ved lige fortalte om stedet, og vi kunne så gå rundt og se på bygningerne og det skønne område som bestod af selve vandmøllen en mølle dam og en have med forskellige læge- og krydderurter.
Vi blev meget fascineret af stedet og ikke mindst den entusiasme som de mennesker vi talte med udviste.
Det er et sted som vi vil besøge igen når det har åbent, og i godt vejr er der flere muligheder for at gå ture rund i området.
 Via Ringsted, hvor vi lige ville se Sct. Bendts kirke, og byen, gik turen så til Sorø hvor vi tjekkede ind på Hoteller som er fra 1664, hvilket det selvfølgelig bærer præg af men det var meget charme­rende. Værelserne pæne og rene, og personalet venlige og imødekommende, og maden var god.


Den 12. gik vi til det gamle klosterområde og så kloster kirken, der er Danmarks 3 længste kirke fra omkring 1100 tallet, og det var en storslået kirke, man imponeres over hvad der var muligt at bygge på den tid med de redskaber der var til rådighed.
 
Det var nu begyndt at regne så en fortsat tur rundt i Akademihaven var ikke særlig attrak­tiv, derfor besluttede vi at køre til Kongskilde ved Tystrup sø og håbe på at det ville holde op med at regne. Det kom også nogenlunde til at holde stik, så vi gik fra parkerings­pladsen og ned til søen, derfra kørte vi videre til Suserupgård hvorfra vi gik en dejlig tur i området og endte ude ved et udsigts ”hus” hvor man ikke kunne se noget, men fra taget fik vi da et kik ud over søerne og et stykke af Suså som løber igennem Tystrup og Bavelse sø, før den fortsætter sit 89 km lange løb mod Næstved.
Den medbragte mad spiste vi på tilbagevejen, et sted hvor der var en storslået udsigt over Tystrup sø, det blæste ganske vidst lidt men når det nu var holdt op med at regne og solen kommet frem skulle vi også spise i det fri.

Vi var jo ude for at se det vi ikke kendte så meget til, så Slagelse centrum blev næste mål, Slagelse er også en dejlig by og med de mange caféer og restauranter der er på torvet tyder det på at der også er liv i byen, og de ynder åbenbart skulpturer for dem var der mange af.

 Tilbage i Sorø hyggede vi os med en kop kaffe på torvet og nød det nu gode vejr, hvorpå vi gik tilbage til hotellet hvor vi kunne fortsætte med at nyde tilværelsen i hotellets gårdhave.

På vores sidste dag, den 13. var planen at vi ville gå en lang tur i den storslåede Akademi have og slutte af med at spise vores medbragte mad ved søen og derpå tage en tur med Sorø Bådfart's "Lille Claus" rundt på søen, men det blæste ret kraftigt med hvide toppe på søen, så en sejltur på en time i Blæse- og delvis gråvejr virkede ikke tiltrækkende.
På turistbureauet, hvor vi for øvrigt fik en rigtig fin betjening, havde vi netop fået en brochure om Zen-Garden  (Meditations-have) i Vedde, så vi besluttede os for at besøge den, og hvilken oplevelse, selv ikke en sejltur på Sorø sø i stille vejr og i sol vil på noget tidspunkt kunne måle sig med den fantastiske have.

Det kan ikke lade sig gøre at beskrive den med ord, den skal simpelthen ses.
Jeg vil derfor anbefale at gå ind på deres hjemmeside www.zen-garden.dk hvor man kan se foto fra haven og læse øvrige oplysninger, men du kan selvfølgelig også se vores fotos fra besøget.
Er du blot det mindste interesseret i have, må du ikke snyde dig selv for et besøg i haven, men forvent ikke at du kan gå hjem og udføre noget der blot kommer til at ligne.

Dagen var ikke slidt op endnu, så vi tog på hjemvejen et smut til Selsø slot som vi lige havde set noget om i TV.
Det var jo noget af en anden oplevelse, men vores gamle slotte, herregårde og borge vil altid være interessante fordi de fortæller en historie om vores fortid som ikke må glemmes.  
Slottet er i meget dårlig stand, men også her stødte vi på personer der brænder for sagen og som andre med­lem­mer af Selsø Slots Venner gør sit til Slottes restaurering og bevarelse.

Læs nærmere på www.selsoe.dk


Sorø og omegn 2014

Se fotos

Fotos fra Sorø og omegn 2014.

Kort over området ved Tadre Mølle, Hvalsø

Tystrup sø syd for Sorø nord for Næstved.

Sorø kloster, Sorø Akedemi, Sorø sø og Sorø Museum.

Fra Ringsted torv.

Fra Selsø slot.

Fra Zen Garden Stenlille.

Sorø Museum.

3. Fotos fra Sct. Bendts kirke Ringsted

Sct Mikkels kirke Slagelse