Randi og Richardt Rolsted. Velkommen til vores side med beskrivelser af udlandsrejser,  ture i Danmark og fotos fra dem, samt Richardts digt & vers.

SE video på 4,5 minutter.



Afgang fra Hundested kl. 14,10, og efter tæt og langsom kørsel gennem København nåede vi efter 2 timer til betalingsanlægget i Sverige. Alligevel havde vi tid til få noget at spise i Ystad by, før vi kørte til færgen.


På Hotel Hammersø fik vi et værelse på 1. sal., med stor terrasse og en skøn udsigt over Hammersø og knuden.


Dagen efter kørte vi efter morgenmaden en tur til Vang, vi kørte dog først ind af en vej der hed Finnevejen, en ret smal vej med en hastighedsbegrænsning på 30 km. Men hvor der kun kunne køres ca. 20 km. i timen. Efter nogen tid hvor vi ikke kunne se hvor den førte hen, vendte vi og kørte tilbage. Det viste sig at den førte helt til Vang, for da vi kom dertil så vi skiltet Finnevejen.


Efter frokost i Vang, kørte vi mod Hasle for at finde Svartingedalen, et område Fugleværnsfonden havde købt i 2017, og som skulle vær meget interessant. Det viste sig også at være et spændende område bestående af en meget smal kløft med stejle klipper på hver side, hvor der var et vandløb i bunden.  
Efter ca. 250 meter blev den bredere og gik over i en dal med træer på hver side, der var stadig smukt og fredfyldt, men også mere ordinær natur i forhold til det første smukke stykke.


Den 3. dag kørte vi til Nexø til loppemarked, men uden nogen succes, intet købt. Derpå kørte vi til Vester Sømarkshuse for at spise der men restauranten var lukket.
Derpå gik turen til Boderne og Pia Stærmose, her skulle der være kommet en mulighed for at få noget at spise, men de var ikke færdige med at restaurere stedet, så heller ikke her kunne vi spise. Efter at have konstateret at det åbenbart var for tidlig på sæsonen, kørte vi til Åkirkeby og fik noget at spise på torvet.


Fjerde dagen gik turen til Svaneke hvor der igen var et marked.  Efter en øl på torvet og besøg på et glaspusteri mm, kørte vi til Ekkodalen for at køre en 2 timers tur med hestevogn gennem Almindingen, en rigtig dejlig og interessant tur med ophold kaffe og kage.

Om søndagen den 27. besøgte vi teknisk museum for at se hvad de havde fået af nyt, og det var ikke småting de havde fået, så det var igen en oplevelse og man kunne bruge timer der hvis man virkelig ville se nærmere på de mange ting.


Vi tog derpå til Hammershus for at se det nye besøgscenter.
Om centret kan man sige at det er passet meget fint ind i terrænet, men hvis der ikke kommer flere og mere interessante oplysninger end de nuværende, så er det nogle meget dyre oplysninger.


På dag sekt var dagens program en tur til Moselykken stenbrudsmuseum. Efter at have gået en lille kilometer fra p-pladsen, fandt vi ud af at vi kunne være kommet ind fra Allinge til en p-plads ligeved stenbruddet.

Det var imidlertid gåturen værd, efter en personlig introduktion, hørte vi om hvordan de enorme blokke som Moseløkken skulle leveret til terrorsikringen af Christiansborg, blev bearbejdet til deres endelige form.

Derefter så vi en film om hvordan de sprængte de store 12.000 tons store blokke ud af klippesiden.
Derpå var der en demonstration om hvordan man flækkede mindre 3 tons blokke. Efter at have boret huller i én række i blokken, satte man nogle kiler ned i hullerne og bankede derpå, på hver enkelt af dem med en hammer, indtil stenen flækkede.


Vi syntes at vi skulle gå lidt mere før vi tog hjem og nød det gode vejr, så vi kørte til Ravnedalen og gik en dejlig tur i den.

Vi kørte derpå til Hammerhavn og tog på en smuk sejltur ud at sejler til Våde Ovn og så løvehovederne den tørre ovn og hvad der ellers var at se på.


Onsdag den 30. Vi kørte til Østerlars og Bornholms Middelalder Center, blot for at opdage at de først havde åben fra kl. 12,00. Vi tog med på en rundvisning kl. 13,00, der var kun fire personer med på turen så der var tid til en ordentlig forklaring omkring alt det vi så, hvilket var ret interessant.


I Rønne fik vi en kop kaffe/vand og nøddekage hos Café August, inden vi kørte ombord på færgen kl. ca. 16,00. Da vi kom i land og kørte hjemad fandt vi ud af, efter Malmø, at vi kørte i den forkerte retning.


GPS,en viste  os mod Helsingborg. Vi besluttede at følge den og kørte derfor hjem via Helsingborg.

Vi fandt ud af, at vi nok vil tage turen over Helsingør-Helsingborg, næste gang vi tager til Bornholm, vejen til Malmø fra Helsingborg er jo en rigtig god motorvej, så hvorfor tage igennem København med dens tætte og langsomme trafik, især i myldretiden. Færgebilletten svarer nogenlunde til prisen over broen.      


Bornholm tur fra 23. til 30. maj 2018.                      Se foto


Fotos fra Bornholm 2018.