Vores rejse begyndte den 4. oktober og varede til den 12. oktober 2008. og blev en uforglemmelig oplevelse, ikke mindst takket være en dygtig rejseleder og super dygtig og smidig chauffør.
Det var en lille gruppe på 11 der mødtes med rejselederen i Københavns Lufthavn, men der skulle støde 2 mere til i New York, 13 er dog stadig et overskueligt antal i et rejseselskab.
Vi ankom til New York om eftermiddagen og blev straks kørt til hotellet hvor der var tid til et lille hvil inden vi skulle ud i byen for at finde noget at spise. Udenfor hotellet på 34’ gade kunne vi set Impire State Building der efter den 11 sept. 2001. igen er den højeste bygning i New York med sine 448. meter og 102 etager. På det andet hjørnet af 8. Av. Og 34´gade var vores morgenmadsrestaurant, og den var det eneste i forbindelse med turen som vi havde grund til at være utilfreds med. Bag ved denne restaurant lå Madison Square Garden.
Den næste dag var der en guidet tur rundt i New York, via Greenwech Village kvarteret til Soho, Litle Italy og Chinatown, før vi overværede en gospelgudstjeneste i en af Harlems kirker. Det var spændende at se de forskellige bykvarterer, men gospelgudstjenesten var en helt speciel oplevelse.
Turen fortsatte rundt på Manhatten og vi fik også et kig på Central Park og så hvor John Lennon blev mydet, hvor Joko Ono bor, og mindesmærket ”Imagen” på Strawbery Fild.
Manhatten har ca. 8. mill. indbyggere på 57 Km2, i hele New York bor der mellem 18 – 20 millioner.
Det der gjorde størst indtryk var dog besøget på Ground Zero. I lighed med da præsident Kennedy blev myrdet, kan de fleste nok også huske hvad de lavede den 11. sept. 2001 da to fly fløj ind i World Trade Centers to tvilling tårne, for vores vedkommende var vi netop på vej til USA og var i nærheden af Island da vi fik beskeden og måtte flyve tilbage til München.
Jeg skrev senere at verden efter dette aldrig ville blive den samme, at jeg ville få så meget ret er meget uhyggeligt, den dag fik Al Qaeda gjort sit navn kendt, medens alle andre i verden tabte.
Fra i bedste fald ikke at kunne forstå Islam, blev Islam fra den dag, og dermed mange muslimer i hele verden, lagt for had og mistro.
At være på Ground Zero og høre og se hvad der skete, var en rystende oplevelse. Her var et mylder af mennesker med stenansigter på vej til og fra arbejde, og overalt i et meget stort område uden om selve Ground Zero var gader brudt op for at reparere alle forsyningsledninger som el, vand, varme og kloaker der var blevet ødelagt ved terrorhandlingen.
Syv bygninger blev totalskadede og yderligere tyve blev svært skadede, den såkaldte bygning syv der også kollapsede om aftenen, er helt genopbygget og man er nu nået så langt med det øvrige arbejde i det nye byggeprojekt, at man meget snart vil se bygninger rejse sig mod himlen, bl.a. The Freedom Tower på ca. 550 m. altså omkring 25 meter højere end WTC.
Vi fik også set en stor parade på 5th’ Avenue, ligesom der var filmoptagelser på Broadway, begge steder til stor gene for trafikken.
Sidst på dagen den anden dag sejlede vi i 2 timer rundt om Manhatten, det var en smuk tur hvor man så Frihedsgudinden og Ellis Island for ikke at tale om den smukke skyline i solnedgang.
Næste dag kørte vi til Auburn, en meget smuk tur med det smukke landskab klædt i efterårets utroligt mange farver. Før vi kom til Auburn var der tid til at kigge ind på Universitetet i Cyracuse.
Via Buffalo kom vi til Niagara Falls, nogen havde forventet at selve faldene var større, men de var i hvert fald store nok til at imponere, specielt når man på en sejltur med ”Maid of the Mist” kom ganske tæt på faldene, og selv om man havde fået udleveret regnslag, blev man rimelig våd.
Man havde nærmest på fornemmelsen, at det kun var et spørgsmål om tid før man forsvandt i en frådende malmstrøm med båd og det hele.
Vi overnattede på den Canadiske side, og særligt herfra var faldene et utroligt smukt syn. Om aftenen spiste vi til middag i en roterende restaurant i en Space Needle i ca. 150 m. højde.
Næste dag kørte vi mod syd ind i det smukke Pensylvania til byen Williamsport, også denne tur bød på en meget farverig og smuk natur. På vejen besøgte vi et glasmuseum.
Amish folket har man hørt så meget om, men har alligevel ikke rigtig fantasi til at forestille sig hvordan deres dagligdag må være. Det fik vi et godt indtryk af på en rundvisning i et rigtigt Amish hus fra 1805, og ved at besøge selve gården. Vi så også deres små lette hestekøretøjer som nu har fået påbud om, at de skal være monteret med selvlysende skilte og lys.
Selv efter dette indblik i deres hverdag, har man alligevel svært ved at forstå, at der i vores moderne tider er folk som har valgt at lever deres eget nøjsomme liv i et meget lukket samfund.
Vi kom sent til Washington og kom til at se noget af det vi skulle se, i mørke, men Capitol bygningen med forberedelserne til Præsident indsættelsen til januar, og det Hvide hus, nåede vi at se i dagslys. Det kneb derimod med lyset da vi besøgte Abraham Lincoln monumentet og monumentet for de 58.272, faldende soldater i Vietnam.
Den næste dags besøg på Arlington kirkegården var en speciel oplevelse, vi blev overraskede over de utroligt mange mindesten der var der. Man ved jo godt at der blev dræbt mange soldater i 2. verdenskrig, at der på de blot 2. år Koreakrigen varede, blev dræbt 36.000 og at der var 58.272 dræbte i Vietnam, men at se alle disse mindesten så langt man kunne se omkring, fik en til at tænke på de kolossale ofre Amerika har lidt i krige fra 2. verdenskrig og til i dag, hvor de stadig har ofre i Irak og Afgahnistan.
Der er jo et hav af museer langs The Mall som det kunne vær interessant at besøge, men i det gode vejr og fordi vi kun havde set nogle af mindesmærkerne mm. i mørke, valgte vi at gå ind til The Mall for at se det vi manglede at se, bl.a. mindesmærket for de faldne i 2. verdenskrig og det for de faldne i Koreakrigen.
Efter frokost gik turen så til lufthavnen hvorfra vi fløj hjem kl. 14.15, og var i København kl. 07.15.
Sammenfatningen af turen er, at vi har oplevet alt hvad vi var blevet stillet i udsigt og mere til, at det var dejligt med det lille rejseselskab på 13 rare og flinke mennesker, og da vi i tilgift havde en fantastisk og underholdende guide samt en meget kompetent, venlig og smidig chauffør, ja så kan man ikke forlange mere, selv vejret var med os med kun 2. gange regn som ingen betydning fik.
Foto fra østlige USA 2008.
Punkterne herunder angiver de 24 hovepunkter vi har været i USA.
De to blå punkter er for Houston og San Antonio i 2000.
De rødbrune punkter er de vigtigste af de steder vi var i 2002.
De fire røde punkter er de tre hovedpunkter vi var i 2008. Hhv. New York, Washington, Toronto og Pensylwanian.
Næstved og omegn |
Bornholm 2012 |
Lolland 2014 |
Sorø og omegn |
Fyn Nyborg |
Jylland 2015 |
Bornholm 2016 |
Jylland 2017 |
Bornholm 2018 |
Bornholm 2020 |
Bornholm 2021 |
Bornholm 2022 |