Randi og Richardt Rolsted. Velkommen til vores side med beskrivelser af udlandsrejser,  ture i Danmark og fotos fra dem, samt Richardts Apropos.


Egypten 7. Til 21. April 2005

Rejsebureau: Atlantis Rejser.


Rejseform: Fly.


Det var oplagt for os også at have Egypten som rejsemål, da det er en af de ældste civilisationer på denne jord. På patriarken Abrahams tid, havde Egyptens lovgivning og regeringsform for længst antaget faste former.

Ægyptens livsnerve er nu som dengang Nilen. At floden dengang gik over sine breder hvert år, forklarede ægypterne med, at gudinden Isis sad i paradis og græd over sine døde mand Osiris, det var hendes tårer der strømmede ned i den jordiske Nil der fik den til at flyde over og efterlade sig et tykt lag frugtbart mudder, når den sank igen. Det gør den ikke mere efter Aswandæmningen.

Rige byer voksede op langs floden med strålende templer, statuer, relieftavler og obelisker med indlagte mønstre af guld og sølv på toppen.

Ægyptens mægtige templer, gravmæler og ufattelige pyramider har i mindst 3000 år fyldt turister og andre rejsende med undren og inspiration.

Grækernes bygnings og billedhuggerkunst (og dermed vores) har sine dybe rødder i Ægypten.

Det der gør så stærk et indtryk, er blandingen af gammelt og nyt. I Cairo ligger moderne skyskrabere side om side med ældgamle moskeer og basargader.

Ægypten byder turisten på mange muligheder, lige fra Afrikas største by Cairo med sine omkring 20 mill. indbyggere, til Pyramiderne, og Luxor med dens templer, over Aswan med dæmningen, til sejlads på Nilen og afslappende badeferie ved Rødehavet med sine smukke koralrev.


Om Turen.

Turen indfriede til fulde vores forventninger.

De første 7 dage på Nilen var både spændende og oplevelsesrige men der var også tid til afslapning.

De fantastiske tempelbygninger vi så var utroligt imponerende i deres storhed og ikke mindst i deres udsmykning, tænk hvad de kunne skabe med datidens redskaber og tekniske muligheder.

Cairo er et inferno af trafik og lyde, et sammensurium af nyt og gammelt, af rigdom og fattigdom, men en by som man bør opleve i hvert fald en gang i livet, men forsøg ikke selv at køre i bil i den.

Man kan opleve biler køre uden lys i byen om aftenen, af frugt for at komme til at blænde en betjent, for så vanker der en bøde.

Det er svært at bedømme hvor rigt landet er, og hvor fattig den enkelte indbygger er.

Når man ser på deres private huse på land eller i by, ser det bestemt ikke ud til at de har meget at gøre godt med, på den anden side er der jo så rodet og der flyder med skidt over alt, at det er svært at gennemskue om det kun er fattigdom eller det er manglende orden, der får det hele til at se så trøstesløst ud.

En ting er der i hvert fald stor forskel på her og så i Sydafrika, her er der ingen advarsler om at gå alene eller gå ud om aftenen af frygt for at blive overfaldet, ægypterne er tværtimod et meget venligt folk, som byder en velkommen til deres land.

Med 4 dage i Sharm El Sheikh afrundedes ferien på bedste vi, her nød vi livet ved vandet og det at svømme mellem tropiske fisk og det helt fantastisk syn af smukke koralrev lige uden for kysten.

Vi boede på fantastiske hoteller og fik, med undtagelse af lufthavnen i Sharm, et mere positivt indtryk af det ægyptiske samfunds effektivitet, end vi var stillet i udsigt hjemmefra.   Historie.

Omkring 4.000 år fk., begyndte visse landsbysamfund at hæve sig over naboerne, og disse områder eksisterer sådan set stadig i dag som nomes, provinser eller administrative enheder i dagens Ægypten.

I 2.400 fk. var landet samlet i to mægtige kongeriger under hver sin farao, Nedre Ægypten omkring deltaet og Øvre Ægypten længere oppe langs Nilen. Disse to blev iflg. overleveringer, forenet i 3.100 fk.

Ca. 280 fk. opdeltes landets historie i 30 dynastier som senere igen er blevet opdelt i Det Ældste, det Mellemste og det Nye Rige.

I det Ældste Rige 2.780-2.280 fk. var Ægypten et rigt land med hovedstad i Memphis i nedre Ægypten.

Pyramiderne blev bygget i Det Ældste Rige, først kom Zosers trinpyramide i Sakkara og det endte med de glatte pyramider ved Giza.

Ægyptens egentlige stormagtsperiode var i Det Nye Rige fra 1.570-1.085, hvor Nubien blev generobret, og Syrien, Palæstina og dele af Mesopotamien kom under Ægyptisk overhøjhed.

En af de 18 dynastiers farao var en kvinde Hatsehepsut, som reagerede i 20 år, hendes berømte monument er hendes dødetempel.

Den mægtigste i Det Nye Rige var Akhenaton, han forsøgte sig med en hel ny religion og grundlagde en helt ny hovedstad. Forsøget medførte en politisk krise som først blev løst da hans efterfølger Tutankhamon flyttede hovedstaden tilbage til Theben og genindsatte Amon-ra som landets hovedguddom.

I 1922 fandt arkæologen Howard Carter og Lord Carnarvon Tutankhamons grav i Kongernes dal ved Theben. Graven var aldrig blevet plyndret og kunne derfor give eftertiden et indblik i, hvilke ufattelige rigdomme, selv en mindre farao var omgivet af.

I 31 fk. begik den sidste ptolemæer, dronning Kleopatra, selvmord, Ægypten blev en romersk provins og var Rom´s kornkammer i århundreder.

Herefter fulgte en omtumlet tid som endte med at Ægypten i 1517 blev opslugt af det Osmanniske (tyrkiske) imperium, under osmannerne oplevede Ægypten en lang forfaldsperiode og blev næsten glemt af Europa.

I 1798 kom Napoleon i tanke om at der var noget der hed Ægypten og han erobrede det fra Tyrkerne. Den Franske besættelse varede kun til 1801. Franskmændene og Englænderne skændtes om kontrollen over landet. Franskmændene byggede Suezkanalen, men Englænderne vandt protektoratet over Ægypten.

Den sidste regerende konge Farouk blev tvunget til at abdicere til fordel for sin søn Fuad i 1952, men i 1953 blev Ægypten udråbt til republik af en gruppe officerer i hæren.

I 1954 blev oberst Gamal Abdel Nasser premierminister og senere præsident, til sin død i 1970.

Efter krigen mod Israel underskrev præsident Sadat, Camp David aftalen i 1979. Sadat blev myrdet og landet regeres nu af præsident Moubarak. Siden de første turister kom til landet er turistindustrien eksploderet og er nu en af landets vigtigste indtægtskilde.

Normalt henter jeg historieoplysninger mange steder fra, men her er de fleste faktuelle oplysninger fra, Gad Guide EgyptenTuren:

Dag 1.

Vi fløj fra København til Luxor og blev indkvartering på ”M/S Nile Pioner I”, hvor vi fik aftensmad, og hvor vi skulle bo de næste 7 dage.

Dag 2.

Dagen efter var vi på udflugt til Hapsetsuts dødetempel, gravernes landsby og Kongernes dal og derpå Memnon kolosserne.

Hapsetsuts dødetempel som var det første tempel af mange vi fik at se, var imponerende, specielt når man tænker på at det kun var et dødetempel, altså et sted hvor hun efter sin død blev forberedt på livet hinsides. At hun var kvinde var jo også specielt da faraoer ellers kun var mænd. Mange af statuerne og afbildninger af hende, er senere blevet ødelagt eller har fået fjernet ansigtstrækken, fordi hun var kvinde.

Det var meget spændende at se de gamle gravkamre i kongernes dal, nogle flottere og mere interessante end andre, men der ligger under alle omstændigheder et kolossalt arbejde bag hvert eneste gravkammer.

Dag 3.

Natsejladsen havde bragt os til byen Edfu, hvorfra vi kørte i hestedrosche til Edfu templet, en noget anderledes oplevelse og man havde ondt af de stakkels heste der blev pisket frem hele tide, vi burde måske have tænkt lidt på os selv også, for det gik af sted over stok og sten af de hullede gader ind imellem et mylder af trafik, i nogle køretøjer, der for fleres vedkommende var ret ramponerede og blev holdt sammen med ståltråd eller gaffa tape.

Dag 4.

Vi kom til Aswan og tog på udflugt til dæmningen, et stort og dyrt byggeri hvorom der har stået megen blæst, da nogle mener at det er et helt overflødigt projekt, man kunne i stedet have forhøjet den gamle dæmning og fået de samme fordele og sparet de ulemper det har givet at opføre en ny dæmning, bl.a. at hele det Nubiske område er væk.

Philae templet er også et eksempel på følgerne af dæmningen, idet man har måttet flytte templet op på en højere liggende ø. Selve templet bærer præg af at have stået i vand inden det blev flyttet.

De faraoniske stenbrud med den knækkede obelisk, vidner også om de helt umenneskelige vilkår datidens arbejdere havde.

Om eftermiddagen sejlede vi med felukka omkring øerne ved Aswan, der var en spændende og anderledes sejl oplevelse.

Dag 5.

For de morgenfriske var der udflugt til Abu Simbel templerne, igen en storstilet flytning på grund af Aswan dæmningen. For andre gik turen til Aswan by for at se på livet der, og om eftermiddagen var der tur til Com Ombo Templet.

Dag 6.

Sejlads til Edfu hvor vi lå og ventede i flere timer på at komme igennem slusen. Om aftenen var der fest hvor man helst skulle møde udklædt.

Dag 7.

Tidligt om morgenen var vi på Ballon tur langs Nilen, det var en helt fantastisk oplevelse blot at svæve af sted ganske lydløst (når brænderen ikke kørte). Man kunne rigtig se hvordan bønderne høstede flere gange om året, den ene mark var netop pløjet og den anden stod med grønt korn medens den tredje stod med modent korn og den fjerde var netop høstet eller var ved at blive det.

Man så også hvordan der gik en skarp linje mellem det areal der blev overrislet og det der ikke blev det, det ene øjeblik frodig mark og det næste øjeblik gold ørken.

Efter ballon turen, så vi først på Templet i Karnak og derpå i Luxor, to templer som i sin tid har været forbundet af en lang Sfinx allé. Nu var det slut med templer og nogle af os led også af ”TTT” dvs. at vi var, Temmelig Tempel Træt, men storslået og imponerende havde det bestemt været.

Byturen om eftermiddagen bød bl.a. på et besøg hos en tæppehandler ” Hali Halo” blev han kaldt fordi det var hans tilbagevendende udtryk. Han talte meget dansk og omtalte ”kartoffelkur” og mange andre, for danskere, kendte begreber, en festlig gut var han bestemt. Besøg i lædervare butik og guldsmed blev det også til.

Dag 8.

Vi fløj til Cairo og spiste derpå frokost ved Nilens bred, hvorefter vi besøgte det Ægyptiske museum om eftermiddagen. Om aftenen blev vi Indkvartering på hotel Ramses Hilton for de næste tre nætter.

Dag 9.

Først besøgte vi et gravkammer for en højtstående embedsmand, det var ikke særligt stort, man kunne kun komme nogle få derned af gangen og der måtte ikke fotograferes, men der smuttede alligevel et billede ind på kameraet, for det var utroligt smukt dekoreret i stærke farver.

Den første pyramide vi så var trinpyramiden i Sakkera, og efter et besøg på Ramses den II’s museum, var det tid til frokost på en lokal restaurant, før vi så på Memnon kolosserne i den gamle hovedstad Memphis.

De store pyramider i Giza kan man ikke andet end at blive imponeret af, det er jo stadig den dag i dag, uforståeligt, hvordan de har båret sig ad for mere end 3000 år siden, med de redskaber de havde dengang, at håndtere et sådant byggeri, med tusinder af sten hvor flere vejer op til tre tons,.

Et besøg i selve gravkammeret inde i midten gav en fantastisk fornemmelse for den utrolige storhed der er over sådan et bygningsværk.

Dag 10.

Dagen bød på et besøg i Citadellet og den imponerende Alabaster moske, et besøg i basarerne og resten af dagen fri til at se nærmere på Cairo.

Dag 11.

Afgang med bus under Suez kanalen, og en 6 timers kørsel gennem Sinai, til Sharm El Sheikh.

Dag 12.

En typisk turist attraktion var en sejlads i Namma Bay bugten med en båd med glasbund, så man rigtig kunne se de farvestrålende fisk og de smukke koraller, det var en utrolig flot oplevelse, specielt når man ikke er en ørn til at snorkle, så man selv kunne svømme mellem fisk og koraller.

Selve Namma Bay var en ren turistby som vi havde ventet, med masser af restauranter, butikker og hoteller.

Dag 13.

Dagen gik med afslapning ved stranden og badning hvor man svømmede mellem koralfisk og kunne se på korallerne.

Om aftenen skulle vi på beduin tur. Det foregik på kamelryg, det tog 3 kvarter ud til et sted der skulle forestille en beduin lejer, dog uden telte, her fik vi noget brød der blev bagt over et bål, derpå fik vi noget at spise medens solen gik ned og lysene der var tændt i plastikspand og anbragt rundt omkring på klipperne gav en romantisk stemning.

Dag 14.

Efter en bytur til Namma Bay, stod den igen på afslapning ved stranden.

Dag 15.

Dagen startede med pakning til hjemrejse, derpå mere afslapning før afgangen fra hotellet kl. 15,10 og hjemkomst til København kl.
Se fotos fra Egypten