Randi og Richardt Rolsted. Velkommen til vores side med beskrivelser af udlandsrejser,  ture i Danmark og fotos fra dem, samt Richardts Apropos.


Egypten 7. Til 21. April 2005

Turen:

Dag 1.

Vi fløj fra København til Luxor og blev indkvartering på ”M/S Nile Pioner I”, hvor vi fik aftensmad, og hvor vi skulle bo de næste 7 dage.

Dag 2.

Dagen efter var vi på udflugt til Hapsetsuts dødetempel, gravernes landsby og Kongernes dal og derpå Memnon kolosserne.

Hapsetsuts dødetempel som var det første tempel af mange vi fik at se, var imponerende, specielt når man tænker på at det kun var et dødetempel, altså et sted hvor hun efter sin død blev forberedt på livet hinsides. At hun var kvinde var jo også specielt da faraoer ellers kun var mænd. Mange af statuerne og afbildninger af hende, er senere blevet ødelagt eller har fået fjernet ansigtstrækken, fordi hun var kvinde.

Det var meget spændende at se de gamle gravkamre i kongernes dal, nogle flottere og mere interessante end andre, men der ligger under alle omstændigheder et kolossalt arbejde bag hvert eneste gravkammer.

Dag 3.

Natsejladsen havde bragt os til byen Edfu, hvorfra vi kørte i hestedrosche til Edfu templet, en noget anderledes oplevelse og man havde ondt af de stakkels heste der blev pisket frem hele tide, vi burde måske have tænkt lidt på os selv også, for det gik af sted over stok og sten af de hullede gader ind imellem et mylder af trafik, i nogle køretøjer, der for fleres vedkommende var ret ramponerede og blev holdt sammen med ståltråd eller gaffa tape.

Dag 4.

Vi kom til Aswan og tog på udflugt til dæmningen, et stort og dyrt byggeri hvorom der har stået megen blæst, da nogle mener at det er et helt overflødigt projekt, man kunne i stedet have forhøjet den gamle dæmning og fået de samme fordele og sparet de ulemper det har givet at opføre en ny dæmning, bl.a. at hele det Nubiske område er væk.

Philae templet er også et eksempel på følgerne af dæmningen, idet man har måttet flytte templet op på en højere liggende ø. Selve templet bærer præg af at have stået i vand inden det blev flyttet.

De faraoniske stenbrud med den knækkede obelisk, vidner også om de helt umenneskelige vilkår datidens arbejdere havde.

Om eftermiddagen sejlede vi med felukka omkring øerne ved Aswan, der var en spændende og anderledes sejl oplevelse.

Dag 5.

For de morgenfriske var der udflugt til Abu Simbel templerne, igen en storstilet flytning på grund af Aswan dæmningen. For andre gik turen til Aswan by for at se på livet der, og om eftermiddagen var der tur til Com Ombo Templet.

Dag 6.

Sejlads til Edfu hvor vi lå og ventede i flere timer på at komme igennem slusen. Om aftenen var der fest hvor man helst skulle møde udklædt.

Dag 7.

Tidligt om morgenen var vi på Ballon tur langs Nilen, det var en helt fantastisk oplevelse blot at svæve af sted ganske lydløst (når brænderen ikke kørte). Man kunne rigtig se hvordan bønderne høstede flere gange om året, den ene mark var netop pløjet og den anden stod med grønt korn medens den tredje stod med modent korn og den fjerde var netop høstet eller var ved at blive det.

Man så også hvordan der gik en skarp linje mellem det areal der blev overrislet og det der ikke blev det, det ene øjeblik frodig mark og det næste øjeblik gold ørken.

Efter ballon turen, så vi først på Templet i Karnak og derpå i Luxor, to templer som i sin tid har været forbundet af en lang Sfinx allé. Nu var det slut med templer og nogle af os led også af ”TTT” dvs. at vi var, Temmelig Tempel Træt, men storslået og imponerende havde det bestemt været.

Byturen om eftermiddagen bød bl.a. på et besøg hos en tæppehandler ” Hali Halo” blev han kaldt fordi det var hans tilbagevendende udtryk. Han talte meget dansk og omtalte ”kartoffelkur” og mange andre, for danskere, kendte begreber, en festlig gut var han bestemt. Besøg i lædervare butik og guldsmed blev det også til.

Dag 8.

Vi fløj til Cairo og spiste derpå frokost ved Nilens bred, hvorefter vi besøgte det Ægyptiske museum om eftermiddagen. Om aftenen blev vi Indkvartering på hotel Ramses Hilton for de næste tre nætter.

Dag 9.

Først besøgte vi et gravkammer for en højtstående embedsmand, det var ikke særligt stort, man kunne kun komme nogle få derned af gangen og der måtte ikke fotograferes, men der smuttede alligevel et billede ind på kameraet, for det var utroligt smukt dekoreret i stærke farver.

Den første pyramide vi så var trinpyramiden i Sakkera, og efter et besøg på Ramses den II’s museum, var det tid til frokost på en lokal restaurant, før vi så på Memnon kolosserne i den gamle hovedstad Memphis.

De store pyramider i Giza kan man ikke andet end at blive imponeret af, det er jo stadig den dag i dag, uforståeligt, hvordan de har båret sig ad for mere end 3000 år siden, med de redskaber de havde dengang, at håndtere et sådant byggeri, med tusinder af sten hvor flere vejer op til tre tons,.

Et besøg i selve gravkammeret inde i midten gav en fantastisk fornemmelse for den utrolige storhed der er over sådan et bygningsværk.

Dag 10.

Dagen bød på et besøg i Citadellet og den imponerende Alabaster moske, et besøg i basarerne og resten af dagen fri til at se nærmere på Cairo.

Dag 11.

Afgang med bus under Suez kanalen, og en 6 timers kørsel gennem Sinai, til Sharm El Sheikh.

Dag 12.

En typisk turist attraktion var en sejlads i Namma Bay bugten med en båd med glasbund, så man rigtig kunne se de farvestrålende fisk og de smukke koraller, det var en utrolig flot oplevelse, specielt når man ikke er en ørn til at snorkle, så man selv kunne svømme mellem fisk og koraller.

Selve Namma Bay var en ren turistby som vi havde ventet, med masser af restauranter, butikker og hoteller.

Dag 13.

Dagen gik med afslapning ved stranden og badning hvor man svømmede mellem koralfisk og kunne se på korallerne.

Om aftenen skulle vi på beduin tur. Det foregik på kamelryg, det tog 3 kvarter ud til et sted der skulle forestille en beduin lejer, dog uden telte, her fik vi noget brød der blev bagt over et bål, derpå fik vi noget at spise medens solen gik ned og lysene der var tændt i plastikspand og anbragt rundt omkring på klipperne gav en romantisk stemning.

Dag 14.

Efter en bytur til Namma Bay, stod den igen på afslapning ved stranden.

Dag 15.

Dagen startede med pakning til hjemrejse, derpå mere afslapning før afgangen fra hotellet kl. 15,10 og hjemkomst til København kl.
Se fotos fra Egypten

Foto fra Egypten 2004